lisnata pogaca
Idag har det varit en typisk höstdag med blås och regn hela dagen. Det har bara gjort mitt sug efter hembakat bröd större och lagom till lunch tog jag saken i egna händer: Någon timme och ett par jäsningstillfällen senare luktade hela hemmet nybakat bröd. Finns det något mysigare?
Lisnata pogaca är en form av smördeg som bakas i Bosnien och är väldigt populärt till frukost eller meze. Jag själv brukar tyvärr inte baka denna allt för ofta, då det är en process som tar sin lilla tid. Det gör det dock bara lyxigare när man väl kavlar upp ärmarna och tar tag i det. Resultatet blir fantastiskt gott!

Lisnata pogaca
- 25 g jäst
- 2 dl fingervarm mjölk
- 1 tsk socker
- ca 7 dl vetemjöl
- 1 tsk salt
- 0.5 dl olja
- 2 ägg
- 100 g rumsvarmt smör
- 1 ägg
- Sesamfrön
1. Smula ner jästen i ett glas, tillsätt socker och lite av mjölken. Rör om tills all jäst löst upp sig och ställ åt sidan i ca 10 minuter.
2. Sikta ner mjöl och salt i en bunke. Gör ett "hål" i mitten och häll i degspadet, olja och äggen. Arbeta degen smidig (i ca 10 minuter) och låt jäsa under en bakduk i minst en timme. Ju längre den får jäsa, desto "mjukare" blir degen.
3. Knåda degen smidig på ett bakbord och dela i 5 lika stora bitar. Täck över med en bakduk och låt stå i 10-15 minuter.
4. Kavla ut varje bit till en cirkel (ungefär lika stor som en vanlig talrik). Bred smör över 4 av cirklarna och lägg de på varandra. Kavla ut till en tunn stor cirkel, cirka 45 cm i diameter.
5. Rulla ihop degen likt en rulltårta (och kanelbullar). Skär ca 2 cm tjocka bitar och lägg i en smord form. Låt jäsa under bakduk i ytterligare 30 minuter.
6. Pensla med ett uppvispat ägg och strö över lite sesamfrön. Jag använde både vit och svar sesam. Grädda i mitten av en uppvärmd ugn (200 ºC) i ca 45 minuter. OBS! Sänk värmen till 180 ºC efter halva tiden.
Servera gärna varm med en god soppa, meze, sir i kajmak eller enbart med smör och ost.
Prijatno!