kycklingkebab med kryddig bulgur och vitlökssås

Det här receptet är inspirerat av ett av rätterna som vi åt när vi var i Turkiet - kycklingkebab med kryddig bulgur och vitlökssås. Mumsigt värre. Vill man använda vanlig köttfärs istället för kycklingfärs, går det minst lika bra det med. 
 
Receptet ger ca 4 portioner.
 
 
 
Kycklingkebab
  • 500 g kycklingfärs 
  • 1 msk lökpulver
  • 1 msk vitlökspulver
  • 1 msk paprikapulver
  • 1 msk kebabkrydda
  • 1 msk vegeta
  • 1 msk persilja
  • 2 tsk sumak
  • 2 tsk kummin
  • 1 krm svartpeppar
1. Blanda samman alla ingredienser i en bunke och knåda köttet tills allt har blandats ordentligt. Låt gärna köttblandningen stå i 10-15 minuter så att smakerna kommer fram. 
 
2. Trä köttet på spett genom att klämma fast färsen ordentligt på spetten och forma till en lång kebab. Alternativ kan man spritsa köttet på spetten (eller enbart spritsa ut den utan spets). 
 
3. Stek kebaben i lite olja i en uppvärmd stekpanna i några minuter på varje sida tills köttet får en fin och jämn färg. Alternativ kan man grilla kebaben i ugnen i ca 10-15 minuter på 225 grader. Pensla då kebaben med lite olja för finare färg och saftigare kött. Om du har möjlighet att grilla kebaben på en vanlig grill så blir de såklart ännu godare. 
 
Kryddig bulgur
  • 4 dl bulgur
  • 1 msk olivolja
  • 2 msk tomatpuré
  • 1 msk vitlökspulver
  • 1 msk lökpulver
  • 1 msk persilja
  • 1 tsk salt
  • 1 krm peppar
  • 1 krm chili flakes
  • 2 msk citronsaft
1. Koka bulgur enligt anvisningar på paketet i saltat vatten och häll av ev. överflödigt vatten när bulguren är färdigkokad. 
 
2. Vänd ner kryddorna i den färdiga bulguren och tillsätt olja och tomatpuré. Rör ihop alltsammans på svag värme och smaka av med salt och peppar. Toppa med citronsaft. 
 
Vitlöksås
  • 2 dl matyoghurt
  • 2 msk majonäs 
  • 2 tsk vitlökspasta (eller 2 vitlöksklyftor)
  • Salt & peppar
1. Blanda alla ingredienserna i en skål och smaka av med salt och peppar. 
 
Servera gärna med en krispig sallad till. 
Prijatno!