kräming morotspasta
Jag hade några morötter till övers här hemma och bestämde mig för att göra en krämig morotspasta av dessa. En krämig passa (i alla dess former) är alltid ett bra val och uppskattas här hemma. Den här gången i en vegetarisk variant som tillagas enkelt och snabbt och fungerar minst lika bra till lunch som till middag.
Receptet ger ca 4 portioner.
![](https://cdn3.cdnme.se/4912548/8-3/121511455_1533701936833688_2529769138936805282_n_5f84a3bcddf2b3191f0f675a.jpg)
Morotspasta
- ca 300 g valfri pasta
- 1 gul lök
- 3 vitlöksklyftor
- 1/2 habanero (kan uteslutas om man inte gillar hettan)
- 2 medelstora morötter
- 10 körsbärstomater
- 3 msk tomatpuré
- 2 dl matlagningsgrädde
- 1 msk basilika
- 2 tsk paprikapulver
- 2 tsk vegeta
- 2 tsk spiskummin
1. Koka pastan i saltat vatten enligt anvisningar på förpackningar. Gör under tiden såsen.
2. Skala och strimla lök, vitlök och morötter. Dela körsbärstomaterna på mitten och hacka habanero fint.
3. Värm upp ca 1 msk olja i en stekpanna och stek löken på medel värme tills den blir mjuk och genomskinlig. Tillsätt vitlök, habanero, morötter, och körsbärstomater och fräs tills morötterna blivit mjuka.
4. Tillsätt tomatpuré, matlagningsgrädde och kyddorna. Låt koka upp och sedan puttra i ca 5 minuter.
5. Häll ner morotsåsen i en mixer och mixa till en jämn pasta. Smaksätt eventuellt med salt och peppar (jag tyckte inte att det behövdes).
6. Häll av pastavatten och vänd ner den kokta pasta i morotsåsen.
Till servering
- Rostade och hackade jordnötter
- Riven parmasanost
Toppa gärna pastan med jordnötter och massor av riven parmesanost vid servering.
Prijatno!